maandag 12 mei 2014

HR 2 + 9 Agogiek en diversiteit 1 + 2


Welke (diep verborgen) waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden heb jij over je groepering? Ga vervolgens naar je ouders/verzorgers en vraag hen naar hun waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden over je groepering. Zijn er verschillen, of overeenkomsten? Kies dan één waarde, norm, overtuiging of cultureel denkbeeld uit die jou het meest aanspreekt. Beschrijf dan hoe deze waarde, norm, overtuiging of cultureel denkbeeld jouw kijk op de groepering beïnvloedt. Maak het jezelf niet te gemakkelijk, leg jezelf onder de loep. Daag jezelf uit. Bedenk dat deze opdracht erom gaat een stuk van jezelf te leren kennen dat je (nog) niet goed kent.

Wij als groep denken dat mensen met een lichamelijke beperking ongelukkig zijn omdat ze belemmerd worden in hun leven, ze zijn vaak afhankelijk van anderen, we hebben medelijden met de mensen, worden vaak bekeken en aangezien als rare mensen en worden gepest. Wij vinden het belangrijk dat erover gesproken word en dat ze niet anders behandeld worden als ieder ander.

De mening van onze ouders zijn dat mensen met een lichamelijke beperking eenzaam zijn, afhankelijk zijn van anderen, moeite hebben met de uitvoering van ADL, vaak in combinatie met een verstandelijke beperking. Maar een waarde is dat je ze met respect behandeld en ze niet in een hoekje stopt.

Er zijn veel overeenkomsten, we hebben ongeveer dezelfde mening en denken beide dat mensen met een lichamelijke beperking vaak afhankelijk zijn van anderen. Wat betreft waarden en normen komt dit ook overeen.

Het belangrijkste vinden wij dat mensen met een lichamelijke beperking met respect behandeld worden. Hiermee bedoelen we dat we er niet omheen draaien en weglopen van deze mensen. Je kunt gerust een praatje met ze maken.

Uit onze jeugd hebben wij meegekregen dat mensen met een beperking niet anders zijn dan ons zelf. Dit is een primaire beïnvloeding die ons tot deze waarden heeft gebracht. Dit betekent voor ons ook dat we de mensen proberen te helpen als iets niet lukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten